Rozdiel medzi potravinovou alergiou a intoleranciou

28 februára, 2025
Rozdiel-medzi-potravinovou-alergiou-a-intoleranciou-1.jpg
Viete, čo vám skutočne škodí?

Rozdiel medzi potravinovou alergiou a intoleranciou: Viete, čo vám skutočne škodí?

Potravinová intolerancia a alergia sa často zamieňajú, no ich príčiny aj dôsledky sú odlišné. Kým intolerancia je neschopnosť organizmu správne spracovať niektoré zložky potravy, alergia predstavuje imunitnú reakciu, ktorá môže byť aj život ohrozujúca. Ako sa prejavujú najčastejšie potravinové intolerancie a alergie? Čo ich spôsobuje a ako ich zvládnuť? V článku sa dozviete aj o celiakii, Crohnovej chorobe a vplyve črevného mikrobiómu na naše zdravie.

Viac sa dozviete z rozhovoru s naším vedúcim lekárom Gastroenterologického a hepatologického centra MUDr. Jurajom Ďurinom.

Aký je rozdiel medzi potravinovou intoleranciou a potravinovou alergiou?
Potravinová intolerancia je neschopnosť organizmu správne stráviť alebo spracovať určitú potravinu, v dôsledku neprítomnosti alebo nedostatočnej aktivity tráviacich enzýmov. Nezapája sa do nej imunitný systém a reakcie sú zvyčajne oneskorené. Medzi najčastejšie patrí laktózová intolerancia. Časté príznaky, ktoré sa vyskytujú pri intoleranciách sú nadúvanie, hnačka, neurčité bolesti brucha. Potravinová alergia je imunitná reakcia na určité zložky prijatej potravy. Spôsobuje okamžité a často závažné príznaky, ako sú vyrážky, opuch, dýchacie ťažkosti a v extrémnych prípadoch anafylaktický šok.

Aké sú najčastejšie potravinové intolerancie a alergie, s ktorými sa ľudia stretávajú v 21. storočí?
Najčastejšími intoleranciami sú laktózová, histamínová a fuktózová. K zložkám potravy, ktoré sú najčastejšou príčinou vzniku alergie patria arašidy, orechy, mliečne bielkoviny, vajcia, ryby, morské plody, sója, pšenica.

Ako sa líši celiakia od iných foriem neznášanlivosti lepku?
Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom konzumácia lepku spôsobuje poškodenie tenkého čreva, v dôsledku imunitnej reakcie, ktorá je vyvolaná prítomnosťou lepku v strave. Príznaky môžu byť rôzneho charakteru a intenzity. Niekedy sa nemusia prejaviť príznakmi z tráviaceho traktu. Môže byť prítomná len únava, kožná manifestácia. Väčšinou sa však vyskytujú redšie stolice, chudnutie, anémia. Základom diagnostiky je odber krvi a endoskopická biopsia tenké čreva. S podobnými príznakmi sa môžeme stretnúť pri tzv. neceliakálnej citlivosti na lepok, pri ktorej však nedochádza k histologickým zmenám na tenkom čreve. Diagnóza sa stanovuje vylúčením iných ochorení.

Čo je Crohnova choroba a ako sa prejavuje?
Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie čriev, ktoré môže postihnúť ktorúkoľvek časť tráviaceho traktu, od úst až po konečník. Zápalové zmeny, ktoré prebiehajú v tráviacom trakte sa môžu prejavovať podľa miery postihnutia a lokalizácie zápalu v tráviacom trakte. Mnohé z príznakov sa vyskytujú aj pri iných ochoreniach tráviaceho traktu, preto je veľmi dôležité rozlíšiť príznaky na základe širšej diagnostiky, s nutnosťou podstúpiť aj endoskopické vyšetrenia.

Príznaky a diagnostika:

Aké sú najčastejšie príznaky potravinových intolerancií a alergií?
Pri potravinových intoleranciách dochádza k oneskoreným a menej závažným príznakom po expozícii vyvolávajúcou potravinou. Príznaky sú všeobecné a nešpecifické, avšak je možné po podrobnom rozbore jedálnička prísť na konkrétne potraviny, ktoré spôsobujú ťažkosti ako napríklad plynatosť, hnačka, zápcha, kŕče, môže byť prítomná aj bolesť hlavy. Pri potravinových alergiách dochádza k rýchlej a často aj závažnej reakcii organizmu na prijatý alergén s kožnými zmenami ako opuch, svrbenie, začervenanie. Nebezpečný priebeh môže nastať v prípade výskytu respiračných ťažkostí, opuch pier, jazyka, hrdla až k výskytu anafylaktickej reakcie.

Kedy by mal pacient spozornieť a vyhľadať odborníka?
Pacient by mal okamžite vyhľadať lekára, ak sa objavia príznaky alergie, ktoré sme spomínali. Pri podozrení na potravinovú intoleranciu je vhodné navštíviť odborníka, ak pretrvávajú ťažkosti dlhšie ako niekoľko týždňov, opakujú sa príznaky po konzumácii určitých potravín a spôsobujú zníženie kvality života aj so zníženým príjmom potravín.

Liečba a zvládanie diagnóz:

Dajú sa potravinové intolerancie alebo alergie liečiť?
Hlavnou stratégiou pri potravinových alergénoh je vyhýbanie sa alergénu. V niektorých prípadoch sa využíva orálna imunoterapia (postupné podávanie alergénu v malých dávkach na vybudovanie tolerancie), ale nie je to riešenie pre každého. Potravinové intolerancie sa dajú do určitej miery zvládnuť úpravou stravy, zníženým množstva danej potraviny v strave, prípadne doplnkami výživy (napr. laktázové enzýmy pri laktózovej intolerancii)..

Môže sa človek úplne „vyliečiť“ z intolerancie alebo alergie? Ak áno, ako?
Potravinové intolerancie sa môžu zlepšiť, ak sa tráviaci systém regeneruje napríklad vhodnou stravou a zmenou životného štýlu. Celiakia je celoživotné ochorenie a prísnou bezlepkovou diétou sa dá udržať bez príznakov a rizika vzniku komplikácii. Detské potravinové alergie (napr. na mlieko alebo vajcia) môžu vymiznúť s vekom, ale alergie na orechy, ryby alebo morské plody zvyčajne pretrvávajú celý život. V diagnostike a manažmente potravinovej alergie je dôležitá spolupráca s gastroenterológom, imunoalergológom a prípadne dermatológom.

Aká je liečba celiakie alebo Crohnovej choroby?
Jedinou účinnou liečbou celiakie je prísna bezlepková diéta. To znamená úplné vylúčenie pšenice, jačmeňa, raže a výrobkov z nich. Liečba Crohnovej choroby zahrňa okrem dietnych opatrení aj cielenú farmakologickú liečbu, ktorá sa odporúča na základe závažnosti ochorenia. V nevyhnutných prípadoch sa pristupuje aj k chirurgickej liečbe.
Musí človek s intoleranciou úplne vylúčiť problematické potraviny zo stravy?
Pri intoleranciách závisí od individuálnej tolerancie – niektorí ľudia môžu zjesť malé množstvo bez problémov (napr. pri laktózovej intolerancii môžu tolerovať jogurty alebo tvrdé syry). Pri alergiách je nutné 100 % vylúčenie alergénu, pretože aj malé množstvo môže spôsobiť reakciu.

Prevencia a odporúčania:

Aké potraviny sú vhodné pre ľudí s intoleranciami alebo alergiami?
To závisí od konkrétnej intolerancie alebo alergie, ktorú pri intolerancii musí pacient obmedziť, alebo úplne vylúčiť najmä pri alergii. V súčasnosti je však veľa možností alternatívnej náhrady. Pri laktózovej intolerancii, je možné napríklad prijímať rastlinné mlieka, uprednostňovať fermentované potraviny.

Existujú potraviny, ktoré by ste odporučili všetkým, pretože sú zdravé a dobre znášané?
K všeobecne zdravým potravinám, ktoré sú znášané väčšinou ľudí a zároveň poskytujú dôležité živiny patria zelenina a ovocie s nízkym rizikom intolerancií ako mrkva, bataty, cuketa, uhorka, tekvica, jablká, banány, hrušky a iné. K Bezpečným obilninám a pseudoobilninám patrí ryža , quinoa, pohánka, proso, amarant. Z mäsa treba uprednostňovať kuracie a morčacie, ryby (losos, treska, pstruh). Ďalšími vhodnými potravinami sú tofu, šošovica, cícer . Probiotické potraviny na zdravie čriev ako kyslá kapusta, kefír (bezlaktózový pri intolerancii), kimchi, Orechy a semienka (ak nie je alergia) tekvicové, slnečnicové, ľanové a chia semienka. V súčasnej dobe je možné získať podrobnejšie informácie v dostupnej literatúre, prípadne vyhľadať konzultáciu cestou nutričného terapeuta.

Ktoré potraviny považujete za najškodlivejšie pre zdravie tráviaceho systému a nikdy by ste ich neodporúčali?
Medzi škodlivé potraviny, ktorým by sa väčšina ľudí mala vyhýbať patria ultra – spracované potraviny, ktoré obsahujú umelé farbivá, konzervanty, zvýrazňovače chuti. Obsahujú ich najmä fast foodove jedlá. Zvýšený príjem červeného mäsa, údených jedál, sladených nápojov, alkoholu môže byť tiež príčinou nielen vzniku, ale aj zhoršenia potravinových intolerancií.

Aké zmeny v strave alebo životnom štýle môžu pomôcť zmierniť prejavy intolerancií?
Pravidelné stravovanie, postupná úprava stravy a životného štýlu môžu zmierniť nepríjemné príznaky intolerancií. Postupne vylučovať problematické potraviny, prijímať stravu bohatú na vlákninu, probiotiká a prebiotiká, ktoré napomáhajú kvalitnému zloženiu mikrobiomu. V životnom štýle netreba zabúdať na dostatok spánku, zníženie stresových situácii a na pravidelnú fyzickú aktivitu.

Príčiny a súvislosti:

Prečo sú dnes potravinové intolerancie a alergie častejšie ako v minulosti?
Predpokladá sa, že ide o kombináciu viacerých faktorov, ktoré však súvisia najmä so zmenou našich stravovacích návykov, prostredím, v ktorom žijeme a kvalitou potravín, ktoré prijímame, zvýšním hygienických štandardov. Stretávame sa viac so stravou s vyšším obsahom prídavných látok, konzervantov, priemyselne spracované tuky, zvýšený príjem cukrov. Zvýšené používanie pesticídov a herbicídov. Časté užívanie antibiotík, ktoré ničia prirodzenú črevnú mikroflóru. Znečistenie ovzdušia, plastové častice v obaloch potravín sa tiež môžu podielať na vzniku intolerancii.

Ako ovplyvňuje stres alebo životný štýl vznik potravinových intolerancií a alergií?
Dlhodobé prežívanie tzv. negatívneho stresu, zlých stravovacích návykov, v kombinácii s nedostatkom pohybu, prípadne spánku, negatívne ovplyvňuje imunitný systém a trávenie. Dochádza k narušeniu črevnej mikroflóry, ktorá má vplyv aj na imunitný systém človeka a môže byť dôsledkom vzniku rôznych intolerancií. Teda ak by sme chceli znížiť riziko vzniku a priebehu intolerancie, je dôležité upraviť nielen stravu, ale aj životný štýl a stresové faktory.

Má črevný mikrobióm vplyv na vznik potravinových intolerancií?
Črevný mikrobióm hrá kľúčovú úlohu pri vzniku potravinových intolerancií. Zloženie baktérií v črevách ovplyvňuje nielen trávenie potravy, ale aj imunitný systém, zápaly v tele a schopnosť rozkladať rôzne zložky potravy. Ak je mikrobióm narušený, môže to viesť k intoleranciám alebo zhoršeniu ich prejavov. Je dôležité pripomenúť, že neuváženým a necieleným užívaním antibiotik, dochádza k narušeniu našej mikrobiálnej flóry. Naopak zdravá, vyvážená strava bohatá na tzv prebiotiká a probiotiká napomáha k prirodzenému rastu mikrobiálnej flóry.

 Aké najčastejšie mýty o potravinových intoleranciách a alergiách počúvate od pacientov?
Existuje veľa dezinformácií o potravinových intoleranciách a alergiách. Mnoho ľudí si tieto pojmy zamieňa alebo verí nepravdivým informáciám, ktoré môžu viesť k nesprávnej diagnóze, zbytočným obmedzeniam v strave či zanedbaniu vážnych zdravotných problémov. Jedným z mýtov, je že potravinová alergia a intolerancia sú to isté. Ako už bolo spomínané alergia je imunitná reakcia – telo mylne identifikuje potravinu ako hrozbu a spustí silnú obrannú reakciu (opuchy, vyrážky, dýchacie problémy, anafylaxia). Intolerancia je neschopnosť organizmu správne spracovať určitú zložku potravy (napr. laktózu, histamín), čo spôsobuje tráviace ťažkosti, ale neohrozuje život. K mýtom patrí aj tvrdenie, že pri laktózovej intolerancii nikdy nemôžeme jesť mliečne výrobky.

Väčšina ľudí s intoleranciou dokáže konzumovať určité množstvo mliečnych výrobkov bez problémov. Fermentované produkty (napr. jogurt, kefír, tvrdé syry) obsahujú menej laktózy a sú často lepšie tolerované. Nie je potrebné úplne sa vzdať mliečnych výrobkov, ak nerobia pacientovi vážne ťažkosti. Nebezpečným názorom, je bezlepková dieta ako zdravší spôsob stravovania. Bezlepková diéta je nutná len pre celiatikov a pacientov s neceliakálnou citlivosťou na lepok. U zdravých ľudí, môže viesť bezlepková diéta k strate dôležitých výživových prvkov prítomných v racionálnej strave. Stretávame sa aj so žiadosťou o krvné testy na potravinové intolerancie. Bežne ponúkané IgG testy na potravinové intolerancie sú nefunkčné a zavádzajúce môžu viesť k falošným výsledkom. Zvýšené IgG protilátky neznamenajú neznášanlivosť – môžu len ukazovať, že telo sa s danou potravinou často stretáva.

Je pravda, že lepok je škodlivý aj pre ľudí, ktorí nemajú celiakiu?
Nie, lepok nie je škodlivý pre väčšinu ľudí, ktorí nemajú celiakiu. Lepok by nemali užívať celiatici, u ktorých vyvoláva lepok poškodenia črevnej sliznice v dôsledku imunitnej reakcie organizmu vystavenému lepku. Ľudia s alergiou na pšenicu majú alergiu na bielkoviny pšenice a nie lepok. U pacientov s tzv. Neceliakálnou citlivosťou na lepok nemajú celiakiu ani alergiu na pšenicu, ale tráviace ťažkosti môžu byť vyvolané inými látkami, ktoré sa nachádzajú v pšenici, napriklad fermentovateľné sacharidy. Bežná konzumácia lepku u zdravých ľudí nespôsobuje zápaly, poškodenie čriev ani iné zdravotné komplikácie. Pri bezdôvodnej bezlepkovej diéte u zdravých ľudí, môže dochádzať k zníženiu príjmu vlákniny, vitamínov skupiny B, železa a horčíka. Ak nemáte celiakiu, neceliakálnu citlivosť na lepok ani alergiu na pšenicu, nie je dôvod vyhýbať sa lepku. Bezlepková diéta môže u zdravých ľudí viesť k nižšiemu príjmu vlákniny a dôležitých živín. Ak sa po pšenici necítite dobre, nemusí byť ešte problém s lepkom.

Môže si človek nesprávne diagnostikovať intoleranciu, aj keď problém môže byť inde?
Áno, pacient si môže nesprávne diagnostikovať potravinovú intoleranciu. Tráviace ťažkosti môžu mať mnoho rôznych príčin. Môže ísť cez jednoduché zlé stravovacie návyky, stres, funkčnú poruchu tráviaceho traktu, až po závažné ochorenie, ktorých príznaky môžu imitovať potravinovú intoleranciu, prípadne alergiu. Mnoho ľudí automaticky predpokladá, že ak majú po jedle tráviace ťažkosti, problém je v poslednej potravine, ktorú zjedli. Príznaky intolerancie sa môžu objaviť až po niekoľkých hodinách alebo dokonca dňoch. Môže ísť o kombináciu viacerých faktorov (napr. stres + zlá strava), nie o konkrétnu potravinu. Mnoho ľudí si bez odborného vyšetrenia vylúči z jedálnička lepok, laktózu alebo iné potraviny a pociťuje zlepšenie. Dôvodom však môže byť len nižší príjem menej spracovaných potravín. Nebezpečné pri takomto type samo diagnostiky, je riziko z nedostatku potrebných živín, pri dlhodobom neodbornom vylúčení niektorých potravín.

Spoločenský problém:

Čoraz častejšie sa vynára otázka, že potraviny pre alergikov a ľudí so zdravotnými problémami sú výrazne drahšie. Štát na nich veľmi nemyslel ani pri zavádzaní nižšej DPH na potraviny. Ako odborník vnímate tento spoločenský problém? Ako sa s ním pasujú vaši pacienti? Vnímate, že sa sťažujú na túto situáciu?
V cene špeciálnych potravín sa odráža viacero faktorov. Jedným z nich je ich zložitejší výrobný proces, nižšia výrobná kapacita, drahšie suroviny ako napríklad alternatívne múky (ryžová, pohánková, mandľová) a ďalšie príčiny. Vnímam to ako závažný spoločenský problém, ktorý poukazuje na stav spoločnosti, ako sa pozerá na ľudí s určitým hendikepom. Títo ľudia nezískali ochorenia v dôsledku zlej životosprávy, nevybrali si svoju diagnózu. Treba si uvedomiť, že u pacientov so spomínanými obmedzeniami v stravovaní, ide vlastne o dostupnosť liečby ich stavu. Keď uvedenú skutočnosť ignorujeme, vystavujeme týchto pacientov vyššiemu riziku komplikácii z nedostatočnej liečby a zároveň zdravotný systém vyšším nákladom na liečbu týchto komplikácii. Vyskytujú sa návrhy ako napríklad vystavenie pacientskej karty, so stanovenou sumou peňazí, za ktorí je možné zakúpiť špeciálny druh potravín, prípadne možnosť odpísania výdavkov na stravu z dane, zníženie DPH na špeciálne potraviny. Aktuálne však nie je vôľa systém zjednodušiť a urobiť ho dostupnejším pre väčšinu pacientov. Pacienti sú samozrejme nespokojní. Snažia sa situáciu riešiť po svojom, čo však môže mnohokrát viesť aj k nedostatočnému dodržiavaniu diétnych opatrení. Mnohí sú frustrovaní, že nie je spoločenská snaha riešiť zlepšenie dostupnosti uvedených potravín.

Praktické otázky týkajúce sa stravovania:

Aký je zvyčajne jedálniček pacientov s potravinovými intoleranciami a alergiami?
Jedálniček závisí od konkrétneho typu intolerancie alebo alergie. I keď niektoré potraviny musia byť vylúčené, existuje veľa zdravých a chutných alternatív. Napríklad celiatici sa musia vyhýbať potravinám obsahujúcim lepok, rôznym omáčkami a polotovarom, ktoré často obsahujú tzv. skrytý lepok. Pacienti s laktózovou intoleranciou sa musia vyhýbať potravinám s vyšším obsahom laktózy, ktoré môžu obsahovať aj niektoré pečivo a sladkosti. Základom stravy aj ostatných intolerancii, alebo alergií, je vyhýbať sa potravinám, ktoré obsahujú problematické zložky a nahrádzať ich inými alternatívnymi potravinami.

Existuje vôbec možnosť, aby pacienti so zistenými intoleranciami alebo alergiami chodili slobodne do reštaurácií? Ak áno, aké sú najväčšie výzvy, s ktorými sa stretávajú?
Pacienti so spomínanými zdravotnými obmedzeniami sa môžu stravovať v reštauráciách. Skôr ako navštívia reštauráciu by sa mali informovať ohľadom možnosti úpravy stravy podľa ich obmedzenia prípadne diétnych opatrení. Pri návšteve reštaurácie by mali upozorniť personál o svojich alergénoch, prípadne intoleranciách a otvorene komunikovať možnosti prípravy jedla. Ideálne sú reštaurácie, ktoré sa špecializujú na stravu pre ľudí s obmedzeniami v strave a dodržujú prísne hygienické normy pri ich príprave. Vyhnúť sa treba rizikovým miestam, ako sú fast foody alebo podniky so zdieľanými fritovacími nádobami.
• Ako je to s deťmi so zdravotnými problémami na školách? Môžu si byť istí, že sa im dostane bezpečného a vhodného stravovania?
Nepoznám aktuálnu situáciu na školách. Predpokladám, že nie každá škola vie zabezpečiť bezpečné a vhodné stravovanie pre deti so zdravotnými obmedzeniami. V mnohých prípadoch si deti nosia jedlo z domáceho prostredia. V jedálnych lístkoch však musia byť uvádzané alergény, ktoré sa nachádzajú v podávaných jedlách. Problémom je nedostatok odborného personálu na prípravu diétneho jedla, riziko tzv. krížovej kontaminácie pri príprave jedál v jedálňach. Je dôležité aby sa rodičia informovali a aktívne komunikovali zdravotné obmedzenia dieťaťa s personálom konkrétnej kuchyne, prípadne vedením školy.

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021

Z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie sa s okamžitou platnosťou zakazujú návštevy vo FNsP NZ na Pediatrickej klinike, Geriatrickom oddelení a Klinike vnútorného lekárstva II. Zákaz platí až do odvolania.