ORFIZMUS v psychoterapii

16 októbra, 2024
ORFIZMUS-v-psychoterapii-4-1200x900.jpg

Orfizmus – ako termín prvýkrát použil v roku 1912 básnik Guillaume Apollinaire. Označil tak maľby Roberta Delaunaye, ktoré pripodobnil k bájnemu antickému hrdinovi Orfeovi. Orfeus – básnik, spevák a hudobník, je chápaný ako symbol či predstaviteľ blízkosti rôznych druhov umenia. Orfizmus je tiež smer výtvarného umenia približujúci maliarstvo k poézii a hudbe.

Na psychiatrickom oddelení FNsP Nové Zámky je našou veľkou snahou poskytnúť pacientom nové, atraktívne, možno až netradičné prístupy v relaxácii, v terapii. Snažíme sa liečbu a pobyt na oddelení pacientom spestriť, oživiť. Keďže kreativite nášho zanieteného pracovného tímu sme naplno otvorení, napadlo nám v rámci psychoterapie taktiež uplatniť prvky orfizmu. Konkrétne išlo o zblíženie dvoch druhov umenia – hudby a výtvarného umenia. Absolvovanie klasického sedenia pacientov na arteterapii sme spojili nielen s počúvaním hudby, ale i s produkciou hudby priamo na mieste, kde pacienti absolvovali arteterapiu. Mali teda v jednom čase možnosť vyjadriť svoju skúsenosť z počúvania autentickej hudby prostredníctvom výtvarného umenia na papier. Na výtvarných prácach tak zachytili svoje prežívané emócie, nálady, vnemy z aktuálne produkovanej hudby. Pre každého zúčastneného tak vznikol jedinečný, neopísateľný, hlboko subjektívny zážitok. Producentom hry na gitaru a netradičné hudobné nástroje bola asistentka pre arte a muzikoterapiu Karin Klobučníková, v sprievode s hudobne nadaným pacientom nášho oddelenia, ktorý sa na túto úlohu veľmi rád podujal. Arteterapia a muzikoterapia sa takto stávajú neoddeliteľnou súčasťou nášho liečebného procesu, kde sa z pacientov pasívne prijímajúcich terapiu stávajú aktívny účastníci procesu uzdravovania sa.

 

Do celej atmosféry hudby a výtvarnej realizácie máte možnosť nahliadnuť na nasledovných fotografiách..


logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021