Street medicine

23 augusta, 2024
Street-medicine-h-1200x900.jpg

Projekt STREET MEDICINE, organizovaný Slovenským Červeným krížom v spolupráci s mestom Nové Zámky, je inovatívna iniciatíva, ktorá má za cieľ poskytovanie prvej pomoci pre ľudí bez domova na miestach, kde sa zdržiavajú. „Je veľmi dôležité, aby sa v rámci komunity niekto staral o tieto prípady. Je to prospešné aj pre nemocnicu, keďže sa takouto prevenciou predchádza akútnym stavom, ktoré sú následne ošetrované u nás v ústavnej starostlivosti,“ uviedol riaditeľ FNsP Nové Zámky Mikuláš Blaško, ktorý tento projekt jednoznačne podporuje.

V prvej fáze projektu budú zdravotníci SČK, vrátane zdravotných a praktických sestier, lekárov a ošetrovateľov, ošetrovať klientov v priestore Krízového kontaktného centra v KC KOMPAS na Pribinovej ulici č.3 v Nových Zámkoch. Služby budú poskytované každý utorok a štvrtok od 15:30 h do 17:30 h v stane SČK. V budúcnosti sa plánuje rozšíriť služby aj na ďalšie miesta s pravidelným výskytom ľudí bez domova.

„Rada by som Vás v mene Slovenského Červeného kríža, územného spolku Nové Zámky, informovala o rozbiehajúcom sa projekte STREET MEDICINE. Tento projekt má za cieľ nielen pomôcť ľuďom bez domova, ale aj zmierniť nápor na CPO nemocnice a znížiť finančnú záťaž na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v nemocničných zariadeniach,“ povedala riaditeľka územného spolku SČK Nové Zámky Radka Igrényiová.

Do pilotného projektu sa na základe výzvy na sociálnych sieťach zapojili aj zamestnanci Fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch. Patrí medzi nich MUDr. Veronika Brodnianska, MUDr. Erik Feszler, Bc. Ingrid Horváthová z oddelenia úrazovej chirurgie, praktická sestra Michaela Oravcová Ďuranová a Mgr. Róbert Lemény. Títo zamestnanci nemocnice sa stali dobrovoľníkmi projektu a pomáhajú vo svojom voľnom čase.

Témou stretnutia riaditeľa nemocnice a riaditeľky SČK bola aj možnosť participácie nemocnice na prípadnom mobilnom poskytovaní zdravotnej starostlivosti o takýchto pacientov v rámci zdravotného poistenia. Obaja riaditelia sa zhodli na tom, že spolupráca nemocnice a Slovenského Červeného kríža môže výrazne prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu ľudí bez domova a zároveň odbremeniť nemocnicu a jej personál.

Mgr. Radka Igrényiová na záver poďakovala Fakultnej nemocnici a jej zamestnancom za ich ochotu a čas venovaný tomuto významnému projektu. „Veľmi si vážime čas, ktorý tejto novej službe venujú ako dobrovoľníci vo svojom voľnom čase napriek svojej pracovnej vyťaženosti. Aj touto cestou im veľmi pekne ďakujeme a vážime si, že sú súčasťou tímu Street medicine,“ dodala na záver.

Stretnutie sa nieslo v duchu konštruktívnej spolupráce a obaja riaditelia vyjadrili nádej, že projekt STREET MEDICINE bude úspešný a prinesie pozitívne výsledky nielen pre ľudí bez domova, ale aj pre celú komunitu v Nových Zámkoch.

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021