Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky

CENTRUM POMOCI

Centrum výživy

CENTRUM VÝŽIVY

Centrum výživy



TELEFÓNNY KONTAKT


NUTRIČNÁ PORADKYŇA

Ing. Bc. Alžbeta Hercegová
035 / 691 2816


TEL. ZOZNAM ODDELENIA




CHARAKTERISTIKA

Centrum výživy je určené pre hospitalizovaných pacientov a ich príbuzných. Ľudia potrebujú potravu alebo základné živiny na rast a zachovanie všetkých tkanív tela, ako aj na normálne fungovanie procesov prebiehajúcich v organizme. Výživa má významnú úlohu vo vývoji ľudskej spoločnosti. Je všeobecne známe, že výživový stav človeka ovplyvňuje jeho zdravotný stav, chorobnosť, dĺžku liečby a zotavovania sa, jeho výkonnosť, funkčný stav, rôzne procesy v organizme ako aj úmrtnosť. Otázka výživy je v súčasnosti významná v celosvetovom meradle.

Ponúkame vám

  1. Poradenstvo v oblasti výživy, ktoré ovplyvní liečbu pacienta po prepustení z nemocnice. Dobrý nutričný stav jedinca má priamy vplyv na jeho rast a vývoj, na udržiavanie a podporu zdravia s dôrazom na kvalitu života.
  2. Poradenstvo v oblasti výživy pre rodinných príslušníkov, poskytnutie informácií o technologických postupoch prípravy diétnych jedál.
  3. Konzultácie pre diabetikov, celiatikov, histaminikov, obéznych pacientov, potravinových alergikov, pacientov s ochoreniami tráviaceho traktu, metabolickými, onkologickými ochoreniami, s malnutríciou.
  4. Tvorba stravovacieho plánu a informácie, ako si pripraviť diétne jedlo, aký je správny výber potravín.
  5. Poradenstvo voľby vhodnej pohybovej aktivity a základná, komplexná analýza zloženia tela, posúdenie nutričného stavu pacientov.
  6. Poradenstvo o zdravých stravovacích návykoch, zdravé stravovacie návyky v detstve majú výrazný vplyv na celkové zdravie a životný štýl. Dôležitosť sa kladie, aby deti od útleho veku dostávali kvalitnú edukáciu o výžive, výhodách zdravého stravovania a vplyv stravy na fyzické a duševné zdravie.

Jedným z hlavných cieľov edukácie je prevencia, včasné informácie môžu pomôcť vytvárať zdravšie stravovacie vzory a môžu ovplyvniť úroveň zdravotného stavu a aj dĺžku života.

> ODDELENIE LIEČEBNEJ VÝŽIVY A STRAVOVANIA


logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021