Šanca pre život

24 októbra, 2024
7-1200x800.jpg

Ak sa rodiaca žena ocitne v núdzi, je niekoľko riešení, ktoré jej ponúkajú pomoc. Je dôležité, aby bola v bezpečí rodiaca matka i dieťatko. Jedno z riešení určených pre novonarodené dieťatko, ak je matka v núdzi, je Hniezdo záchrany.

Je dôležité, aby sa dieťatko dostalo do bezpečia. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch je tiež takéto jedno Hniezdo záchrany už roky zriadené (odovzdanie 9.12.2005). Vďaka inovácii v tomto roku, patrí v súčasnosti k najnovším, najmodernejším a k najbezpečnejším zariadeniam pre bábätko.

Nový inkubátor je vybavený modernými technológiami, ktoré nielen zabezpečujú stabilnú teplotu vnútorného prostredia, ale aj alarmami, ktoré strážia jej prípadné výkyvy. Rovnako bezpečnostné systémy sledujú ostatné dôležité funkcie inkubátora a pri ich odchýlke alarmom upozornia na zmeny, aby tak personál vedel včas zasiahnuť. Vďaka prepojeniu cez siete sa informácie o nastavených parametroch v inkubátore, ale i o alarmoch prenášajú na pracovisko Neonatologickej kliniky, kde je personál, ktorý sa o Hniezdo záchrany stará a stará sa aj o bábätká, ktoré sa doň dostanú. Inkubátor má i svoj vlastný záložný zdroj energie, aby sa jeho funkčnosť i funkčnosť alarmov udržala v každej situácii, i v prípade výpadku napájania elektrickou energiou. Vyhrievaný nie je len inkubátor, ale v chladných mesiacoch je predhrievaná i miestnosť, kde sa inkubátor nachádza. Aj toto je zabezpečené záložným zdrojom FNsP Nové Zámky.

Systém nestráži len teplotu prostredia, ale, čo je najdôležitejšie, upozornenie na vloženie dieťatka. Ako prvé reaguje už na otvorenie rolety, za ktorou sa miestnosť s inkubátorom nachádza. Na neonatologickej klinike sa na niekoľkých miestach rozsvieti svetelný signál, upozorňujúci na otvorenie rolety. To je prvý krok, aby sa matka dostala k inkubátoru v Hniezde záchrany. Následne otvorí prednú stenu inkubátora, aby mohla vložiť dieťatko. Po jeho vložení do inkubátora, zatvorení prednej steny a  a uzatvorení rolety sa do piatich minút k svetelnému signálu pridá aj zvukový signál a vyškolený personál Neonatologickej kliniky FNsP Nové Zámky vie, že je potrebné skontrolovať inkubátor. Miestnosť s inkubátorom je nepretržite monitorovaná kamerovým systémom, z ktorého obraz je vysielaný na troch nezávislých počítačoch na pracovisku. Personál tak rýchlo zistí, že sa v inkubátore nachádza bábätko, ktoré následne prevezme láskavá náruč personálu Neonatologickej kliniky a dieťatko dostane všetku opateru, ktorú novonarodený človiečik potrebuje. Je to nová cesta životom, k milujúcej rodine.

Svetelný aj zvukový alarm sú pravidelne niekoľkokrát týždenne kontrolované technickými zamestnancami nemocnice. Ďalšie kontroly alarmov, nastavenia inkubátora, jeho dezinfekciu ako i pravidelnú výmenu plachtičky a deky, aby bola vždy čistá a pripravená pre dieťatko, vykonáva personál Neonatologickej kliniky. Na správnu funkčnosť všetkých systémov dohliada i autorizovaný servis, ktorý realizuje pravidelné prehliadky a kontroly inkubátora i celého systému.

Keď sa dieťatko narodí, je dôležité aby bolo v bezpečí. Hniezdo záchrany je šanca pre život pre malého človiečika. Prinesie lásku novej milujúcej rodine a ona jemu. V Nových Zámkoch je nový, vysoko moderný systém, ktorý je nastavený tak, aby v čo najväčšej miere zabezpečil bezpečnosť dieťatka, aby dostalo šancu na život a personál, pripravený poskytnúť mu láskavú náruč. Dieťatko má dostať šancu pre život…

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021