Muzikorelaxácia a muzikoterapia v záhradke

30 augusta, 2024
Muzikorelaxacia-a-muzikoterapia-v-zahradke-12-1200x900.jpg

Už ste si niekedy ľahli v prírode na zem, na trávu? Sledovali ste len tak, ako po modrej oblohe plávajú oblaky? Hľadali ste v nich podobu s ľudskou tvárou, postavou, či zvieraťom? Alebo ste po chvíli vyhoveli ťažkým padajúcim viečkam a privreli ste oči? A len tak ste počúvali spev vtáčikov? Naháňajúci sa vetrík po stráni? Bzučiaci hmyz? Šuchotajúcu trávu knísajúcu sa vo vánku? Alebo praskajúce konáriky a šuchotajúce lístie stromov? Alebo dokonca spievajúcu, zurčiacu vodu? Keď tak človek sedí, alebo leží vonku v prírode, v tichu, zrazu všetky zvuky prírody sa stanú pre neho doteraz nebývalo – „počuteľnými, hlučnými“. To „hlučné ticho“ vie byť až prekvapujúce, avšak prináša úľavu na psychike, na duši.. Dokonca lieči! Umožní počúvajúcemu byť sám so sebou, so svojimi myšlienkami, alebo len tak.. Proste len byť.. A v tomto priestore má možnosť človek oddýchnuť si, zregenerovať, zrelaxovať..

Pokiaľ sa k tejto liečivej sile prírody pridajú atraktívne tóny príjemnej relaxačnej hudby, vzniká z toho balzam na dušu! Exotické nástroje ako handpan, rotujúce vlny, kalimba, koshi, bongo bubon, šamanský bubon, tibetská miska, zvončeky, hrkálky sú akoby predurčené k spojenou s prírodou a k využitiu tohto blahodarného prepojenia pri liečbe pacientov. Kde je možno zažiť takýto prístup k pacientom v terapii? V rámci muzikorelaxácie majú pacienti Psychiatrického oddelenia FNsP Nové Zámky možnosť zažiť aj takýto netradičný zážitok.

V rámci muzikoterapie majú možnosť si taktiež aktívne vyskúšať aj ďalšie hudobné nástroje, na ktorých sa môžu pokúsiť spoločnými silami v skupine vytvoriť komunitné hudobné zážitky. Spojením síl, vzájomnou podporou, dopĺňaním sa zúčastnených hudobníkov vznikajú netradičné rytmy, melódie, ktoré vyjadrujú vnútorné nastavenie pacientov. Pomáhajú dostať na povrch aktuálne prežívané emócie, spracovávať negatívne zážitky a navodiť pozitívne nastavenie pacienta.

Pozitívne účinky hudby, aj v spojení s prírodou patria k najviac vyhľadávaným terapeutickým zážitkom s pozitívnym ohlasom v rámci psychiatrickej liečby a v pacientoch zanechávajú veľmi pozitívne spomienky.


logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021