Nová éra spolupráce medzi FNsP Nové Zámky a LF UK v Bratislave

5 augusta, 2024
Nova-era-spoluprace-medzi-FNsP-Nove-Zamky-a-LF-UK-v-Bratislave-1200x901.jpg

S potešením oznamujeme, že Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky (FNsP) a Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave (LF UK) podpísali novú zmluvu o spolupráci, ktorá otvára nové možnosti pre študentov medicíny.

Rozširujeme svoje pôsobenie

Už od roku 2004 úzko spolupracujeme s Vysokou školou zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave, ktorá má v našej nemocnici zriadené špičkové pracoviská. Fakulta ošetrovateľstva a sociálnej práce sv. Ladislava, pôsobiaca u nás od toho istého roku, otvorila dvere pre budúcich odborníkov v oblasti zdravotníctva. Od roku 2022 spolupracujeme s Jesseniovou lekárskou fakultou v Martine za účelom zvýšenia odbornosti, upevňovania teoretických vedomostí a získavania praktických zručností študentov JLF UK. Teraz, v rámci našej neustálej snahy o rozširovanie a zlepšovanie vzdelávacích možností, prichádzame s ďalšou významnou novinkou – otvárame dvere aj pre budúcich lekárov!

Prvé kroky k novej spolupráci

„Pred pár dňami som mal tú česť zúčastniť sa rokovania s dekanom lekárskej fakulty, profesorom MUDr. Jurajom Payerom, PhD., MPH, FRCP, FEFIM. Na stretnutí sme diskutovali o plánoch na nové výučbové stredisko Univerzity Komenského. Tešíme sa na vzrušujúcu perspektívu, keďže prví študenti šiesteho ročníka LF UK by u nás mohli absolvovať svoju prax už od septembra 2024. Chcem osobitne poďakovať dekanovi za veľmi príjemné a plodné stretnutie. Spoločne tvoríme budúcnosť zdravotníctva,“ dodal JUDr. Mgr. Mikuláš Blaško, riaditeľ FNsP Nové Zámky.

Ciele a obsah zmluvy

Podpísaná zmluva má za cieľ posilniť odbornú pripravenosť študentov prostredníctvom upevňovania teoretických vedomostí a získavania praktických zručností v príslušnom študijnom programe. Zabezpečenie odbornej praxe študentov je hlavným predmetom zmluvy.

Obsahovou náplňou praxe bude osvojenie si princípov liečenia a praktické vykonávanie základných liečebných výkonov. Študenti sa budú učiť diagnostikovať život ohrozujúce stavy a poskytovať kvalifikovanú pomoc pri nich, získajú vedomosti o vplyve sociálnych faktorov a podmienok životného prostredia na zdravotný stav obyvateľstva a naučia sa zásady prevencie infekčných a neinfekčných chorôb a ich uplatňovanie v praxi. Okrem toho získajú základy posudzovania pracovnej schopnosti pri rôznych ochoreniach a úrazoch.

Výhody pre študentov a zdravotníctvo

„Táto spolupráca predstavuje významný krok vpred pre študentov medicíny, ktorí budú mať možnosť získať cenné praktické skúsenosti priamo v nemocničnom prostredí. Veríme, že táto prax výrazne prispeje k ich profesionálnemu rastu a pripravenosti na budúcu kariéru,“ prezradil  dekan Lekárskej fakulty UK, prof. MUDr. Juraj Payer, PhD., MPH, FRCP, FEFIM. Súčasne táto spolupráca pomôže aj našej nemocnici, pretože umožní prístup k najnovším poznatkom a metodikám vo vzdelávaní a liečbe.

Budúcnosť zdravotníctva

Spolupráca medzi FNsP Nové Zámky a LF UK v Bratislave je veľkým prínosom pre celé zdravotníctvo. Tešíme sa na spoločné úspechy a veríme, že táto iniciatíva prispeje k zvýšeniu kvality zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Spoločne tvoríme budúcnosť zdravotníctva!

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021