Napísali nám…

2 augusta, 2024
Napisali-nam-04-1200x900.png

17.6.2024

Poďakovanie

Psychiatria – ak človek počuje tento výraz, všeličo mu príde na rozum. Väčšinou milné predstavy, ba najčastejšie milné predsudky. Kto tam ešte nebol, nevie si ani predstaviť, čo sa deje za múrmi Psychiatrického oddelenia vo FNsP v Nových Zámkoch.

Aké choroby tu liečia? Veľa ľudí to ani nevie. Depresia, úzkosť, závislosť. Čo skrývajú jednotlivé slová? Čo je to depresia? Hustá hmla v hlave, pretože voľačo nefunguje správne. Keďže v organizme všetko so všetkým súvisí, telo môže z psychiky ochorieť. Podobne ako keď pankreas neprodukuje hormón inzulín, treba ho nahradiť injekciami. Podobne ako keď štítna žľaza neprodukuje hormón tyroxín, treba ho nahradiť liekmi. Podobne je to aj s depresiou, treba nahradiť hormóny liekmi. Človek s injekciami aj s liekmi môže pracovať a žiť plnohodnotný život. Tak isto treba liečiť aj úzkosti, lebo vzniknú psychosomatické choroby.

Závislosť vedia odborníci tiež úspešne liečiť. Ale k tomu treba vyhľadať odborníka. Žiaľ, veľa ľudí práve to neurobí. Buď sa hanbí za svoju chorobu, alebo čo je najhoršie, neuzná si závislosť. Prídu v poslednej chvíli, alebo neskoro, keď je už veľmi ťažké liečiť zanedbané stavy, problémy, choroby.

Ako na tomto oddelení liečia pacienta? Na vysokej úrovni. Všetci odborní pracovníci, lekári, lekárky, sestričky sú na vrchole svojho povolania. Sú profesionálmi na čele s pánom PRIMÁROM, ČLOVEKOM (samými veľkými písmenami!)!

POVOLANIE-VOLANIE꓿POZVANIE. Všetci zvolili toto povolanie preto, lebo chcú pomôcť ľuďom. Prijali pozvanie z presvedčenia. Príprava, presnosť, precíznosť, charakterizuje ich prácu.

Čo všetko poskytujú chorým? Terapie, procedúry, lieky, infúzie… Terapie sa začínajú už skoro ráno, aj s fototerapiou. Ako slnečné lúče liečia, podobný účinok má aj táto terapia. Svalová terapia je o tom, aby sa svaly uvoľnili a s tým sa uvoľní aj myseľ. Harmonizuje sa telo, duch a duša. Ak nájde človek harmóniu v sebe, je na dobrej ceste k uzdraveniu. Ako staré múdre porekadlo hovorí: „Ak si vyčerpaný, unavený, vyhorený, zastav sa a počkaj, kým Tvoja duša dobehne telo!“ Muzikoterapiu poskytuje slečna Karin. To je nová metóda na tomto oddelení. Hrá na nevšedných hudobných nástrojoch, ktoré vydávajú zvuky a tóny, ktoré upokojujú. Karin vedie aj arteterapiu, liečenie umením. Pri maľovaní myseľ odreaguje od každodenných starostí a problémov.

Najdôležitejšie sú skupinové terapie, ktoré vedú odborní lekári, lekárky, vždy usmievaví, vyžarujú pokoj, harmóniu. S vyrovnávaním svojich problémov, človek má úplne iný pohľad – nadhľad na vlastné bremeno. Dostanú tu pacienti dobré rady, povzbudenie, oporu od svojich spolupacientov.

V tom prípade, ak je telesná bolesť neznesiteľná, pán PRIMÁR môže naordinovať fyzioterapiu, alebo biolampu, alebo infúzie… Pacienti sa pravidelne zúčastnia na pracovných terapiách. Sestrička pomôže riešiť aj sociálno-právne problémy.

Tu liečia celého človeka! Tu človek cíti, že je skutočne človekom! Aké výsledky dosiahnu? To neviem. Lebo sa to nedá v číslach, alebo v percentách vyjadriť. Úspešnosť liečenia v značnej miere závisí od pacienta. Pacient, ktorý si neváži svoj život, svoje telo, nemiluje seba samého, nevie si vážiť a ctiť svojich blížnych, svoju rodinu, manželku, deti. A práve tie najzraniteľnejšie deti potrebujú lásku, oporu, úctu. Rodičia svojim príkladom vychovávajú svoje deti. Aký príklad deti vidia? Cti a váž si sám seba! Pre úspech personál oddelenia urobí všetko! Liečia profesionálne!

Slovo ĎAKUJEM! Je veľmi málo, aby som ako pacientka vyjadrila vďačnosť. A predsa, len to viem povedať: ĎAKUJEM!

Pacientka Mária


 

3.7.2024

Veľmi veľké ďakujem

celému tímu na psychiatrickom oddelení Fakultnej nemocnice NZ. Ďakujem za prejavenú starostlivosť, profesionalitu a ľudskosť, s ktorou sa človek v slovenskom zdravotníctve už málo kedy stretne.

Vyššie výplaty Vám 😊

S pozdravom Miška


 

4.7.2024

ĎAKOVNÝ LIST!

Týmto listom by som sa rád poďakoval celému psychiatrickému oddeleniu v Nových Zámkoch. Od primára, cez všetkých lekárov a lekárky až po každú jednu sestričku. Moje ďakujem patrí za ich ľudský prístup, empatiu, ochotu, rady a trpezlivosť. Ešte raz veľké ďakujem.

Ladislav


 

Vážené vedenie FNsP, milá pani námestníčka!

Chcela by som sa nesmierne poďakovať v mene celého kolektívu a hlavne pacientov za vašu ústretovosť pri riešení nepriaznivého vplyvu vysokých teplôt na našu výkonnosť pri práci a dopad na zdravie pacientov. Zabezpečením montáže žalúzií a ich tienením sme zabránili priamemu dopadu slnečných lúčov do izieb a na pacientov.  Znížením nadmerného tepla môžeme pre pacientov vytvoriť príjemnejší priestor pri ich uzdravovaní. Taktiež si vážime vašu pomoc pri zabezpečení vybavenia kliniky.


 

Dobrý deň. Chcel by som veľmi pekne poďakovať celému psychiatrickému oddeleniu v NZ. Za ich neskutočný prístup, ľudskosť, empatiu, ochotu, vytvorenie až rodinných podmienok. Maju môj hlboký obdiv a vďaku. Vyzdvihujem prácu a prístup sestier. Pri mojom komplikovanejšom zdr.stave som ležal na mnohých miestach na SVK v nemocniciach, ale toto som nikde nezažil. Veľké ĎAKUJEM


 

Dnes 6.7.2024 som bol prepustený z liečby na chirurgickej klinike. Chcem sa poďakovať za profesionálny prístup celému kolektívu oddelenia, od pána primára MUDr Dema, lekára MUDr p. Bohuckého, ktorý ma operoval s lekárom MUDr Decsim. A veľká vďaka patrí aj sestričkám na oddelení za ich prístupu k všetkým pacientom.
Ďakujem. Pavol


Chcela by som sa veľmi pekne poďakovať celému personálu kožného oddelenia, za príkladnú a profesionálnu starostlivosť. Bola som veľmi milo prekvapená prístupom lekárok, sestier, sanitárok, ako ochotne a priateľsky pristupovali ku každému pacientovi. Všetci boli veľmi milí a tým bol aj môj pobyt znesiteľnejší, nakoľko som predtým bola hospitalizovaná pomaly už pred viac ako 25 rokmi. ĎAKUJEM


 

Touto cestou chcem poďakovať lekárom a ďalšiemu personálu urgentného príjmu Fakultnej nemocnice Nové Zámky a hlavne pánovi primárovi Oddelenia urgentnej chirurgie MUDr. Gorovi, lekárom, sestričkam, sanitárom a ďalšiemu personálu tohto oddelenia za príkladnu starostlivosť počas mojej hospitalizácie v dňoch 11. – 18.7.2024 s otvorenou zlomeninou predlaktia ľavej ruky s nutnosťou následnej operácie.

Za posledných 23 rokov som vzhľadom k rôznym diagnózam absolvoval pobyty v niekoľkých nemocničných zariadeniach.

Pobyt vo FN NZ patrí najmä vďaka jej personálu k tým, na ktorý napriek zraneniu budem mať tie najlepšie spomienky.

Ešte raz všetkým ďakujem, držím palce pri Vašom ťažkom poslaní a veľa takých spokojných pacientov, za akého si dovolím sa považovať.

 

S pozdravom Emil


 

Dobrý deň, chcem sa veľmi pekne poďakovať sestričke a doktorovi, ktorí slúžili v sobotu 27.7.2024, nad ránom po 5:00, kedy som priniesol manželku na pohotovosť (urgent) s bolestivým abscesom na kostrči a pomohli jej od bolesti. Boli veľmi milí, ludskí a chcem veľmi oceniť ich prístup a prácu pána doktora, ktorý jej naozaj dôkladne vyčistil ten absces. Dúfam, že ich prístup, ľudskosť a dôslednosť zamestnávateľ ocení aj formou nejakej osobnej odmeny a prajeme im hlavne veľa zdravia a sily do tejto náročnej práce.
S pozdravom,
Jakub

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021