Ergoterapia v záhradke

23 júla, 2024
fnspnz_Ergoterapia-v-zahradke-6-1200x900.jpg

Názov ergoterapia pochádza z gréckeho slova ergon „práca“ a therapia „liečenie“. Skrátene povedané je to „liečba prácou“, alebo „pracovná terapia“. V rámci terapeutického procesu ide o modernú inovatívnu liečebnú metódu, ktorá zlepšuje kvalitu života človeka tým, že sa človek aktívne a zmysluplne zapája do zamestnania, ktoré predtým z akýchkoľvek dôvodov vykonávať nemohol. Napomáha významne urýchliť celkový terapeutický proces. Zvlášť v klasickom nemocničnom prostredí celý proces liečby dopĺňa, spestruje, podporuje celkovú psychosomatickú pohodu. Pomáha pacientom odpútať sa od zamerania sa na svoje problémy, na nepriaznivý zdravotný stav, pomáha sa ukotviť v realite, navrátiť do zmysluplného fungovania v spoločnosti, práci a v živote, zvýšiť schopnosť integrovať sa do komunity a aktivuje pacientov ku kontaktom s okolím.

Na Psychiatrickom oddelení vo FNsP Nové Zámky sa okrem mužskej a ženskej dielne ergoterapia realizuje aj v priestoroch záhradky, ktorá umožňuje nielen bezprostredný pobyt a styku s prírodou ale aj relax. Pravidelné kosenie trávy, polievanie, vysádzanie a rozmnožovanie kvetov, okopávanie a pretrhávanie rastliniek, hrabanie, úprava záhonov, výsadba a pestovanie plánt nových rastliniek a ďalšie.. To sú činnosti, pri ktorých sa zrealizujú muži aj ženy každej vekovej kategórie v sprievode odborného personálu sestry – ergoterapeuta. Kvitnúce a prosperujúce rastlinstvo odmeňuje za starostlivosť pacientov aj personál a motivuje ich k ďalším spoločným výkonom a starostlivosti. Radosť z vykonanej práce je tak obojstranná a ponúka okrem možnosti sebarealizácie aj relaxáciu a oddych na čerstvom vzduchu. Príjemné, upravené a upokojujúce prostredie je tiež pripravené poskytnúť priestor pre individuálne a skupinové terapie, ktoré za priaznivého počasia prebiehajú práve na tomto mieste využívajúc vonkajšie sedenia v záhradke medzi záhonmi. Pobyt v záhradke majú možnosť využívať pacienti v ktoromkoľvek ročnom období za akéhokoľvek počasia. Motívom a fantázii sa medze nekladú.

Ďakujeme každému pacientovi a personálu, ktorý svojou šikovnou a pracovitou rukou, ochotou a snahou prispieť k spoločnému dielu pomáha udržiavať našu záhradku upravenú a pestrú.

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021