Víziou je zelená a digitalizovaná nemocnica

12 júla, 2024
Viziou-je-zelena-a-digitalizovana-nemocnica--1200x900.jpg

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Nové Zámky je najväčším spádovým zdravotníckym zariadením pre región juhozápadného Slovenska. Nemocnica má 18

lôžkových oddelení, 60 ambulancií a takmer 660 lôžok. Počet ukončených hospitalizácií v roku 2023 presiahol 25-tisíc. Riaditeľ nemocnice JUDr. Mgr. Mikuláš Blaško má jeden hlavný cieľ – v rámci optimalizácie dosiahnuť zaradenie FNsP Nové Zámky do tretej úrovne.

 

Len nedávno ste boli vymenovaný do funkcie riaditeľa FNsP. Čo považujete za najdôležitejšie?

 

Najdôležitejšie je zabezpečiť, aby sa nemocnica dostala do tretej úrovne v rámci optimalizácie siete nemocníc, pretože tam určite patríme. Interne chceme zabezpečiť reštrukturalizáciu systému riadenia nemocnice a audit. Už zisťujeme efektivitu oddelení, budeme vyhodnocovať všetky parametre, ktoré súvisia s poskytovaním zdravotnej starostlivosti tak, aby bolo zároveň ekonomicky efektívne. Ďalšou oblasťou je dovybavenie prístrojového vybavenia a modernizácia infraštruktúry.

 

Čo pre nemocnicu znamená zaradenie do druhej úrovne?

 

Ak by sme ostali v druhej úrovni, niektoré programy a služby, na ktoré máme aktuálne výnimku, od roku 2028 nebudeme môcť poskytovať. Zanikol by napríklad neurochirurgický program, ktorý má na čakacej listine skoro 900 pacientov. Nemocnica druhej kategórie má nižšie paušály, nižšie bodové hodnotenie, menšie šance uchádzať sa o zdroje z kapitálových fondov, alebo plánu obnovy. Budeme sa usilovať o zaradenie do tretej úrovne, lebo dosahujeme porovnateľné výsledky s ostatnými fakultnými krajskými nemocnicami. Spomedzi fakultných nemocníc sme jediná, ktorá je zaradená v druhej kategórii. Považujeme to za nedopatrenie.

 

Ktoré oddelenia v nemocnici sú najvyťaženejšie?

 

Máme preťažené internistické oddelenia a obe kliniky vnútorného lekárstva. Chceme ich odľahčiť, preto zavádzame ďalšie príjmové oddelenia – onkológiu a geriatriu. Exponovaná je však aj neurochirurgická klinika, ktorá má bezmála 900 čakajúcich pacientov, alebo ortopédia, kde čaká okolo 500 pacientov. Je to spôsobené covidom, ktorý nám takmer dva roky nedovoľoval vykonávať operatívu.

 

Nemocnica sa na rekonštrukciu infraštruktúry rozhodla využiť GES projekt – garantované energetické služby. Aký efekt mala táto rekonštrukcia?

 

Kľúčové slovo je garantovaná energetická služba. Súkromná spoločnosť prefinancovala komplexnú energetickú infraštruktúru v objeme bezmála 5 miliónov eur. To znamená všetky potrubia, kotolňu, jednotlivé zariadená na kúrenie, práčovňa, svietidla a iné zariadenia, kde sa presne vypočítalo, aká bude finančná úspora ak dôjde k obnove zariadení. Všetko zabezpečil súkromný dodávateľ – logistiku, stavebné úpravy, formálne technické aj projektové dokumentácie. Celá investícia sa prepláca z energetických úspor, takže nemocnicu kompletná rekonštrukcia nestojí nič. Energetické úspory pokryjú všetky výdavky spojené s dodaním celej služby. Doba splácania je stanovená na desať rokov. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí tento projekt vymysleli, presadili a zrealizovali napriek všetkým prekážkam, bolo to komplikované.

 

V januári ste otvorili centrum pre roztrúsenú sklerózu multiplex, plánujete otvoriť ďalšie špecializované pracoviská?

 

Budeme otvárať oddelenie cievnej chirurgie, ktoré sme už v nemocnici mali. Bude zabezpečovať chirurgickú operatívu špecializovanú na cievy. Musíme zabezpečiť nielen materiálno-technické vybavenie, ale aj personálne obsadenie. Máme dohodnutých odborníkov uznávaných nielen v rámci nielen Slovenska, ale aj Česka, ktorí sú ochotní k nám prísť. Ďalším veľkým projektom je nákup angiografu, ktorý bude zachraňovať životy ľuďom v regióne juhozápadného Slovenska. S tým súvisí rekonštrukcia celej rádiológie. Samotný prístroj stojí okolo 1,7 milióna eur, rekonštrukcia je vyčíslená na približne 2,7 milióna. Rovnako ho potrebujeme zabezpečiť aj personálne, takže máme predbežnú dohodu so špecialistami na intervenčnú rádiológiu. Tretí veľký projekt s rozpočtom okolo päť miliónov eur je spinálne centrum. Po rekonštrukcii budovy patológie bude vytvorené nové spinálne centrum s komplexnou starostlivosťou. Na Slovensku je to unikátny projekt. Toto špecializované pracovisko bude rehabilitovať pooperačné stavy pacientov na úplne inej úrovni, ako je to v súčasnosti.

Okrem týchto troch veľkých plánovaných projektov budeme v priebehu jedného, jeden a pol roka rekonštruovať tri jednotky intenzívnej starostlivosti s rozpočtom 940-tisíc eur.

 

S Nitrianskym samosprávnym krajom ste rokovali o rozšírení zdravotných služieb v kraji. Ako si spoluprácu predstavujete?

 

Predovšetkým nás podporuje v snahe preradiť nemocnicu do 3. úrovne. Spolupráca so samosprávnym krajom sa rozbehla vo viacerých oblastiach. Ide o špecializované ambulancie, digitalizáciu objednávania pacientov a tretiu oblasť predstavuje personálne obsadenie špecializovaných a všeobecných ambulancií. Na základe dohody s Nitrianskym krajom rozširujeme počet rezidentov, ktorí budú u nás pracovať. Chceme spolupracovať pri využití potenciálu ukrajinských lekárov. Akonáhle budú mať splnené formálne náležitosti, zoberieme ich pod svoju gesciu. Zabezpečíme im mentoring ukrajinských lekárov, ktorí sú u nás zamestnaní, pomôžeme im v jazykových kurzoch a komplexnej príprave, budeme ich koučovať, aby úspešne zvládli skúšky a stali sa plnohodnotnými lekármi, niektorým dokážeme zabezpečiť aj ubytovanie. Samozrejme, očakávame, že u nás zotrvajú.

 

Všetky nemocnice musia riešiť personálne problémy, aká je situácia u vás?

 

U nás situácia nie je až taká zlá. Aj my máme špecializované odbory, kde chýbajú sestry, ale nemusíme zatvárať alebo rušiť oddelenia. Výhodou je, že v rámci našej nemocnice pôsobí vysoká škola a v meste máme strednú zdravotnícku školu. Najnovšie sme rozbehli spoluprácu s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského. Všetky štátnicové predmety doteraz museli absolvovať študenti v rámci bratislavských nemocníc. Spúšťame pilotný projekt v rámci Slovenska, takže medici z juhozápadu Slovenska nebudú musieť byť povinne v Bratislave, ale prax absolvujú u nás. Má to viacero benefitov. Študenti budú mať lepší prístup k praktickej výučbe, lebo sme sa zaviazali, že na jedno oddelenie zoberieme najviac troch až piatich študentov. Nebudú musieť cestovať do Bratislavy a my sa ich pokúsime motivovať, aby zostali doma.

Rozbiehame aj projekty poskytovania štipendií vo vybraných odboroch, kde nám najviac chýba personál. Študentom na strednej alebo vysokej škole budeme poskytovať štipendiá s tým, že po ukončení školy u nás istý čas odpracujú.

 

Kde vidíte cestu pre efektívne hospodárenie zdravotníckych zariadení?

 

Najväčší problém je, že nemocnice nedostávajú zaplatenú reálnu hodnotu za vykonaný výkon. Poviem príklad: zrealizujeme výkon, ktorý nás reálne stojí 2 000 eur, ale z poisťovne dostaneme len 1 000 alebo 1 500 eur. Tak vzniká diskrepancia, ktorá sa dlhodobo rieši oddlžovaním. Pozitívne vnímam prístup ministerstva zdravotníctva, ktoré začína zreálňovať ohodnotenia výkonov. Tento rok by malo narásť o 15 % a cieľom je dosiahnuť 100 % reálneho ohodnotenia za reálny výkon, čo je jediná možná cesta. Odstráni sa tým potreba oddlžovania a ukáže sa, ktoré nemocnice hospodária efektívne a ktoré nie. Keď všetky nemocnice dostanú za výkon platbu, ktorá reálne odzrkadľuje všetky náklady, potom bude možné porovnať efektivitu jednotlivých nemocníc.

 

Aké sú vaše ďalšie zámery?

 

Absolútna priorita je 3. úroveň a tri veľké pripravované projekty – cievne oddelenie, angiograf a spinálne centrum. Naše dlhodobé ciele smerujú k tomu, aby nemocnica bola v budúcnosti pripravená na zmenu energetického hospodárenia, teda prešla na zelené zdroje energií. Ďalšou dôležitou vecou je bezpapierová nemocnica, teda komplexná digitalizácia nemocnice. Aktuálne sa snažíme aj o úpravu nášho parkoviska, ktoré sa rozpadáva a tiež hľadáme dodávateľa na rekonštrukciu závodnej jedálne. Máme zastaralú a dožívajúcu kuchyňu, ktorú nemôžeme len tak zatvoriť kvôli rekonštrukcii, pretože musíme zabezpečiť 12 diét pre 500 až 600 pacientov a je to veľký problém.

 

Autor: Priemysel dnes

Otázky: Veronika Fitzeková

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021