Slnko a vlasy

30 mája, 2024
slnko-a-vlasy-1200x900.jpg

Vlasy sa označujú za korunu krásy a niet sa čomu čudovať. Krásne, lesklé a husté vlasy naozaj vedia dodať sebavedomie. Ak sú však vlasy suché, bez lesku a života, môže to byť aj naopak. Na ich zdravie – a teda aj podobu – má vplyv mnoho faktorov vrátane tých vonkajších, ku ktorým patrí slnko. Viac sa dočítate z rozhovoru s MUDr. Nikoletou Rosenbergovou z Dermatovenerologickej kliniky FNsP Nové Zámky

 

Čo je to vlastne vlas, z čoho je zložený? Ako rýchlo rastie? 

Vlas je v podstate druh kožného adnexa. Morfologicky sa vlas skladá z vlasového koreňa (folikulu) a voľne na povrch vyčnievajúceho vlasového vlákna. Na priereze sa vlas skladá z drene, kôry ktorej súčasťou sú bunky s pigmentom- melanínom, kôra na ktorú z vonkajšej strany nalieha kutikula. Po chemickej stránke je tvorený skleroproteínom keratínom, ktorý sa líši od keratínu obsiahnutom v koži. Vlasy nerastú kontinuálne ako napr. nechty ale v cykle rastu a pokoja. Vlas vyrastie cca 0,35mm za deň. Rýchlosť rastu vlasu, trvanie fáz rastového cyklu je geneticky podmienené. Rastová fáza vlasu trvá 3-6 rokov. Na konci  terminálnej – pokojovej fáze rastového cyklu vlas vypadne a je nahradený novým vlasom.

 

Prečo vlastne máme vlasy, na čo slúžia?

Vlasy majú hlavne ochrannú funkciu hlavy pred slnkom, izolujú pred účinkami chladu a tepla, zabraňujú prehriatiu hlavy. Vďaka bohatému cievnemu a nervovému zásobeniu v oblasti koreňa vlasu zvyšujú citlivosť na dotyk. Vlasy majú veľký vplyv na estetiku človeka a tým aj na psychický stav jednotlivca.

 

Vyvíjajú sa vlasy vekom? Sú iné u detí a iné u dospelých a seniorov? Starnú vlasy s vekom? (teda mení sa ich vzhľad, štruktúra, odolnosť voči vonkajším vplyvom)

Tak ako celé telo sa vekom mení aj typy vlasov sa počas života menia. Prvý typ vlasov tzv. fetálne lanugo- lanugový / fetálny vlas,  vzniká pred narodením, v 7.-8. mesiaci tehotenstva pokrýva celé telo plodu a pred narodením je obvykle vstrebané. Dieťa sa rodí s terminálnymi a velusovými vlasmi v kapilíciu, na riasach a v obočí, ostatná časť tela je pokrytá jemnými velusovým vlasmi. Synchrónny rast vlasov z prenatálneho obdobia sa po roku života mení na asynchrónny a vlasy začínajú rásť v charakteristickom cykle. Vekom sa mení aj veľkosť vlasového folikulu, ktorý v diametri rastie a to sa prejavuje aj na hrúbke vlasu. Hrúbkou sa detský vlas líši od toho v dospelosti. Počas puberty vplyvom hormonálnych zmien  a vonkajších faktorov ako aj UVB žiarenia sa mení aj farba vlasov. Kým v detstve sú vlasy svetlejšie počas puberty stmavnú. Počas starnutia sa znižuje hustota vlasových folikulov, vlasy a chlpy preto rednú. Skracuje sa tiež rastová fáza vlasu a teda vlasy a chlpy rastú pomalšie. Strácajú tiež pigment, do vlasu prenikajú mikroskopické vzduchové bublinky, hromadí sa v nich peroxid vodíka, ktorý blokuje tvorbu melanínu. Vlasy preto šedivejú.

 

Ako na vlasy pôsobí slnko? Je potrebné vlasy pred slnečnými lúčmi chrániť? Aké prípravky je vhodné používať? 

Škodlivé účinky UVA a UVB žiarenia nespozorujeme ihneď, ale postupom času pri nadmernej expozícii slnku. Poškodenie vlasu sa prejavuje na zmene farby, strate lesku, pružnosti, vlasy majú výraznejší sklon k lámaniu a pôsobia vysušene. Lúče slnečného žiarenia poškodzujú vonkajší obal vlasu, kutikulu. Voľné radikály tiež spôsobujú rozpad keratínu, čím štruktúru vlasov viac degradujú. Ďalším problémom, ktorý môže spôsobiť dlhodobý pobyt na slnku, je prekrvenie pokožky hlavy. Z priameho slnečného žiarenia sa pokožka stáva suchou.

Intenzita slnečného žiarenia v posledných rokoch silnie vplyvom klimatických zmien a preto je ochrana vlasov a vlasovej pokožky dôležitá. Pri dlhšom pobyte na slnku je vhodnou ochranou pokrývka hlavy, ktorá by mala pokrývať celú dĺžku vlasov. Je vhodné aplikovať aj ochranné spreje, oleje a kozmetiku určenú na letné obdobie. Tieto prípravky vlasy vyživia a dodávajú im lesk.

 

Ako je to u malých detí? – teda tých najmenších, keď majú ešte jemné vlásky, treba ich nejako chrániť pred UV žiarením? Prípadne aj pokožku hlavy, ak má niekto riedke vlasy? 

Vlasovú pokožku tých najmenších je potrebné chrániť pred slnečným žiarením najmä kvôli ochrane pred úpalom.  Deti by pri pobyte na slnku mali mať vždy pokrývku hlavy. Tak ako u dospelých je možno vlasy ošetrovať sprejmi, vlasovými olejčekmi a bezoplachovými kondicionérmi. Ak má niekto redšie vlasy, prípadne pri úbytku vlasov v určitých oblastiach, je možné v týchto miestach aplikovať spf krém alebo sprej.

 

Je vplyv slnka iný pri rôznych typoch a odtieňoch vlasov? teda je to iné u blonďáka a iné u tmavovlasých ľudí? 

Slnečné lúče pôsobia aj na pigment- melanín, ktorý je zodpovedný za farbu vlasov. Melanín je pôsobením slnka degradovaný, čím farba bledne. Tak ako je pokožka ľudí s fototypom I a II náchylnejší na slnečné žiarenie, nie je tomu inak pri vlasoch. Blondínkam a všeobecne ľuďom so svetlejšími vlasmi hrozí nielen „spálenie“ a zosvetlenie prameňov, ale aj zničenie samotnej štruktúry vlasov. Tmavovlasí ľudia majú viac pigmentu, takže tento proces nie je pre nich taký nebezpečný.  

 

Môžu sa aj vlasy spáliť na slnku?

Môžu, ale toto „spálenie“ je odlišné od spálenia pokožky. Vlasy sa ale na rozdiel od našej pokožky nedokážu samé regenerovať. Vlasy sú po spálení výrazne lámavé. Pri vážnom poškodení už vlasy nie je možné opraviť a bude ich potrebné ostrihať. Nebezpečné je spálenie vlasovej pokožky, ktoré zvyšuje riziko vzniku malígneho melanómu.

 

Odporúčate inú starostlivosť o vlasy v lete ako v zime? (teda napr. v rámci hydratácie, ak sa v lete vlasy napr. viac vysušujú a podobne)

V oboch ročných obdobiach je dôležitá hydratácia vlasov, pretože aj cez zimu sú vlasy vysušované pre nízke teploty a časté prechody zo zimy do vykúrených miestností. V lete je vhodné zvoliť šampóny a kondicionéry, ktoré sú určené špeciálne pre letnú starostlivosť a chránia vlasy pred škodlivým UV žiarením. Tieto produkty tiež z vlasov dôkladne odstraňujú soľ a ďalšie nečistoty a zanechávajú ich hydratované.

 

Má vplyv na vlasy aj chlórovaná voda v bazénoch a aký? Pomáha v tomto smere čiapka na kúpanie? ale naopak, to, že je neraz z plastu a gumy vlasy ničí? 

Keďže ide o chemikáliu, pri kontakte s vlasom pôsobí nepriaznivo. Chlórová voda vysušuje vlasové vlákno a aj pokožku hlavy z ktorej odstraňuje prirodzený maz. Pri dlhšom kontakte je narušený povrch vlasového vlákna a tým sa vlasy stávajú drsnejšie. Stráca sa keratín, vlasy sa lámu a slabnú. Pred každým vstupom do bazéna je dobré si vlasy opláchnuť vodou z vodovodu, vlasy vsiaknu časť vody a v bazéne už nebudú schopné vsiaknuť viac chlóru. Kúpacia čiapka je taktiež jednou z možností ochrany vlasov pred chlórovou vodou. Je dôležité si vybrať správnu veľkosť kúpacej čiapky. Dnes už máme na trhu viacero druhov materiálov z ktorých sú čiapky vyrobené. Silikónové a latexové čiapky neprepúšťajú vodu, ale môžu ťahať za vlasy, čo môže byť nepríjemné. Látkové čiapky na vlasy sú príjemnejšie, menej ťahajú za vlasy ale prepúšťajú vodu. Kombinované plavecké čiapky obsahujú spandex z vnútornej strany a silikón z vonkajšej strany, tým vlasy neťahajú a aj neprepúšťajú vodu. Každý si môže vybrať čo mu najviac vyhovuje. Na zvýšenie ochrany možno pred nasadením čiapky použiť na vlasy bezoplachový kondicionér.

 

Ako vplýva na vlasy slaná voda? Treba vlasy vždy po kúpaní sa v mori oplachovať pod sprchou? Podľa niektorých názorov slaná voda vlasy vysušuje, na druhej strane som sa stretla s názormi, že morská soľ vlasom prospieva… kde je teda pravda?

Slaná voda môže mať pozitívny aj negatívny efekt na vlasy. Morská voda obsahuje veľké množstvo minerálov a vitamínov, preto môže pôsobiť ako prírodný šampón a exfoliátor vlasovej pokožky. Slaná voda dodáva vlasom objem a textúru. Na druhej strane soľ výrazne vysušuje vlasovú pokožku, zbavuje ju prirodzeného mazu- séba. Pokožka následne môže svrbieť, vlasy sú na dotyk drsnejšie, strácajú lesk, majú sklon k lámaniu sa. Slaná voda poškodzuje vlasy tým, že sú priepustné pre vodu, čo znamená, že príliš veľa plávania môže zvýšiť prienik vody do vlasov. Ak je vlasová kutikula už poškodená alebo príliš porézna, opakované navlhčenie môže mať negatívny vplyv na stav vlasov. Taktiež môže soľ v morskej vode zanechať na vlasoch tvrdé kryštály, ktoré ďalej rozvíjajú mechanické odieranie kutikuly. Ako prevencia pred poškodením je vhodné vlasy pred kontaktom so slanou vodou najprv opláchnuť vodou z vodovodu a po kúpaní znova opláchnuť, tým z nich zmyjeme soľ a nečistoty z mora. Vo vlasovej rutine by sme sa mali zamerať viac na hydratačné šampóny, kondicionéry a masky, prípadne olejčeky do vlasov.

 

MUDr. Nikoleta Rosenbergová, Dermatovenerologická klinika FNsP Nové Zámky

 

slnko a vlasy

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021