Long covid
Čo sa týka neurologických dôsledkov ochorenia covid 19 – dá sa im nejako zabrániť?
Zabrániť sa im nedá, dá sa zmierniť ich následky rýchlou diagnostikou a následnou liečbou danej komplikácie.
Čo si môže pacient všimnúť, ak začína trpieť niektorými z nich, teda aké sú príznaky poškodenia centrálneho nervového systému, poškodenia periférnych nervov, poškodenia mozgových funkcií?
Je to veľmi široké spektrum príznakov – poruchy mozgových funkcií, poruchy myslenia, poruchy reči, hybnosti končatín, rôzne bolesti, tŕpnutia a atď.
Môže to mať trvalé následky?
Určite áno.
Ako sa tieto neurologické ochorenia, súvisiace aj s covidom, liečia?
Neurologická liečba každého ochorenia je taká istá, ako keby covid nemali.
Pokiaľ ide o long covid – či si tu môže pacient všimnúť, aké príznaky sa objavujú po týždňoch? Pri čom spozornieť?
Najčastejšie príznaky sú únava, bolesť hlavy a hrdla, pocit nedostatku vzduchu, kašeľ, zmenená chuť a čuch, svalová slabosť, zvýšená teplota, búšenie na srdci, bolesti svalstva, tŕpnutie, poruchy pamäti, nespavosť, hučanie v ušiach, závraty, hnačky, bolesti brucha, strata chuti do jedla. Často býva prítomná úzkosť a depresia. U väčšiny pacientov sa vyskytuje rôzna kombinácia uvedených ťažkostí, môžu byť mierne, ako aj závažné a obťažujúce.
Týkajú sa tieto neurologické problémy starších ľudí, alebo to nezávisí od veku?
Všeobecne rizikovejšia skupina sú pacienti nad 50 rokov.
Ako prebieha vyšetrenie pacienta s long covidom?
Rozsah vyšetrení záleží od toho, ktoré ťažkosti sa u neho objavia.
Pri strate čuchu a chuti – môže sa zdať, že ide o banálnu záležitosť popri iných oveľa závažnejších dôsledkoch covidu, avšak na pacienta vplývajú. ako tieto problémy vznikajú? Majú dopad napr. aj na psychiku? je problém, keď človek v bežnom živote nemá čuch?
Predpokladá sa poškodenie čuchových a chuťových buniek v nosovej a ústnej dutine, ktoré priamo poškodí vírus. Poškodenie chuti môže spôsobiť aj postihnutie niektorých hlavových nervov, ktoré zabezpečujú správe pociťovanie chuti. Ďalšie možné teórie hovoria o zápale, nedostatku kyslíka.
Ako sa to dá liečiť a ako dlho to môže trvať?
Ako dlho ťažkosti trvať budú, nevieme.
Jednoduché rady:
Preferovať jedlá, ktoré máte radi, najmä červené mäso, hydinu, ryby, vajcia, syr, tofu, vegetariánske jedlá, ryža, strukoviny, mliečne výrobky. Vhodné je jesť v menších porciách a často, dbať na prísun pestrej stravy a dostatok proteínov. Pozor! Vysoko bielkovinová strava však môže podporovať horkú alebo kovovú príchuť.
Aby ste sa vyhli poškodeniu ústnej dutiny jedzte mäkšie jedlo, menej teplé alebo studené. Špeciálne je tento postup vhodný, ak máte pocit „podráždeného žalúdka“.
Na dosiahnutie ochutenia stravy použite výraznejšie ochucovadlá, napr. bylinky, ovocné omáčky, horčicu, chren, koreniny, mätu, med.
Ak máte pocit kovovej chuti v ústach, použite plastový riad.
Je potrebné piť dostatočné množstvo tekutín, vyhýbať sa bublinkovým nápojom, obmedziť alkoholické nápoje.
Je dôležité dodržiavať hygienu ústnej dutiny, pravidelné čistenie zubov, vyhýbať sa ústnym vodám s obsahom alkoholu.
V prípade, že máte problémy s prehĺtaním je potrebné vyhľadať obvodného lekára event. logopéda.
Odpovedala: MUDr. Daša Viszlayová – vedúci lekár Centra postcovidovej starostlivosti.
Tému spracovávala: Jana Obrancová – Magazín zdravia